Indsats mod unges mistrivsel virker
En artikel om psykoterapeut MPF Louise Kimmer Bønnelykke Nielsens arbejde som rådgiver i Den Åbne Dør, Allerød Kommunes behandlingtilbud til unge mellem 12-25 år
Hvad er ensomhed?
Mange unge og voksne er berørte af ensomhed
Kender du det også?
Forleden hoppede jeg i mine sneakers og gik en lang tur ud i det blå. Ture i det blå generere ofte en masse energi, og en uafbrudt strøm af tanker kan frit flyde afsted. Som regel uden de helt store forstyrrelser. Undtagen denne dag. Denne dag blev mine tanker ved med at kredse om ensomhed. Hvad er ensomhed? Er jeg ensom?
Hvad er ensomhed?
Ensomhed, den der ubehagelige følelse, der kan dukke op og afkræve vores opmærksomhed. En følelse mange nok kender, men ikke giver sig til kende med. På én eller anden måde kan det føles som et tabu, at sige ordene højt. Både for sig selv og over for andre. Jeg er ensom.
Min hjerne skaber allerede billeder af sådan en samtale og jeg kan rent fysisk mærke, at det måske ville være lige i overkanten?
Fordi, hvad vil andre tænke om mig? Jeg ville virke underlig og anderledes. Jeg ville fremstå, som sådan en person, der ikke har nogle venner? En person, der ikke er værd at være sammen med?
Næ, det virker på én eller anden måde lidt skamfuldt, at skulle sige det højt.
Nogen vil nok sige, jamen du kender da så mange? Dit netværk er da så stort?
Tja, og det kan jo være rigtig nok, men alligevel mærker jeg den der knugende fornemmelse, når dagens undervisning er slut, når jeg lukker og slukker for min computer og ikke har flere opgaver at kaste mig over. Det var det en ung mand fortalte mig, da vi havde en samtale om emnet. Han sagde; selvom mit netværk er stort og jeg forsøger at holde kontakten ved at mødes engang imellem, og selvom jeg mødes med andre online på forskellige platforme, så dukker den alligevel op. Glimtvis i løbet af dagen for så vise sit fulde ansigt hen på aftenen, når der er helt stille.
Ensomhed bliver et meget individuelt problem. Det er os selv, der mærker den. Mærker hvordan den påvirker vores humør og vores tanker
Den påvirker, hvad vi kan tænke om os selv, og har indflydelse på vores ageren i det sociale rum, og de relationer vi indgår i. Den kan skabe nervøsitet og usikkerhed på egen formåen og bidrager med en meget ubehagelig følelse, der kan give uro og angst.
Jeg hørte en podcast forleden om ensomhed og den vækkede min begejstring. Mest fordi at beskrivelserne af ensomhed, hvad det er for en størrelse, hvilken indflydelse den har på menneskers liv og det mennesker finder vigtigt, virkelig gav mening og vakte genklang hos mig.
Her blev ensomhed beskrevet som den subjektive ubehagelige følelse, der opstår når ens individuelle sociale behov ikke opfyldes. Når der tales om et behov i denne sammenhæng, refereres der til behov, såsom intimitet, fortrolighed og gensidighed i relationen.
Så ensomhed handler ikke altid om antallet af venner man har, men om kvaliteten af de relationer man har
Man skal føle at ens sociale behov bliver opfyldt af sine kontakter. Så hvis der er en uoverensstemmelse mellem ens ønskede sociale kontakt og den opnåede sociale kontakt, så er det at man godt kan begynde at føle sig ensom.
Det giver i mine øjne god mening. At blive set, hørt og forstået af andre mennesker, giver mig som menneske mulighed for at være noget, kunne noget og være en del af et fællesskab. Det er den dér oplevelse af, at have betydning for nogen og at være en del af noget.
Jeg tror vi alle, i højere eller mindre grad, har brug for at blive bekræftet af andre mennesker. Du kender sikkert godt allerede fornemmelsen, når det sker. Det lille nik med hovedet, et godmorgen til klassekammerater, smilet mellem venner, kærester og øjenkontakten – Det fortrolige blik mellem mennesker, når de er sammen om noget, et projekt, en opgave, en intim samtale.
Det er fornemmelsen af gensidighed.
Så hvad stiller vi op når ensomheden rammer os?
Følelsen af ensomhed er en følelse, som de fleste stifter bekendtskab med i løbet af livet. Nogle mennesker lever med dens konstante selskab, og andre får sporadiske besøg i løbet af livet.
Lige meget, hvor vi er i dette spektrum, er det vigtigt, at vi er opmærksomme på hinanden, og hjælper hinanden med at komme ind i flokken igen, når vi har været udenfor for længe.
Vi kan begynde at fortælle andre, hvordan vi egentlig går og har det. Vær modig. Delagtiggør andre i dine tanker. Grib chancen, bryd tabuet og kom tættere på hinanden.
Og ja, der er ingen lette måder. Men vid, at lige med det her, absurd nok, er du ikke alene.
Denne artikel er inspireret af Podcasten Brainstorm: Ensomhed ændrer måden, vi tænker på: https://videnskab.dk/kultur-samfund/kan-ensomhed-aendre-maaden-vi-taenker-paa
Har du brug for at tale om ensomhed?
Book en samtale ved psykoterapeut Louise Kimmer